ICFO i ACA desenvoluparan un sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany

ICFO i ACA desenvoluparan un sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany

L’Institut de Ciències Fotòniques, amb seu a Castelldefels, i l’Agència Catalana de l’Aigua col·laboren en un projecte que vol agilitzar la forma com es mesura la qualitat de l’aigua de bany • Es tracta de desenvolupar un nou sistema més ràpid de medició que servirà per obtenir resultats en unes tres hores, quan ara es triga entre 24 i 48 hores • L’objectiu és que estigui operatiu l’any 2023

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), amb seu al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels, i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) col·laboren per desenvolupar un sistema de mesura ràpida de la qualitat de les aigües de bany. L’ACA aportarà 578.000 euros en tres anys a aquest projecte. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat l’acord de col·laboració aquest dilluns 21 de setembre a la seu de l’ICFO.

Durant la presentació, que ha servit per veure el prototipus de maquinària amb la qual estan treballant els investigadors de l’ICFO, Calvet ha indicat que amb aquest acord “volem incrementar la qualitat de les aigües de bany anant més enllà del compliment de la legislació, i millorant el medi natural i la qualitat de vida de les persones” i ha destacat la important millora que s’ha produït en la qualitat de l’aigua de les platges en les darreres dues dècades a Catalunya, ja que en els anys 90 del segle XX “només el 24% de les platges tenien una aigua excel·lent, mentre que avui en tenim el 94%”. Malgrat aquests avenços el conseller considera que qualsevol millora que es pugui fer, com la proposada per l’ICFO, és bona, i ha defensat “la fiscalitat ambiental finalista, com el cànon de l’aigua, que ens vam inventar i que va costar implementar, però que ens ha permès arribar on som ara” finançant projectes com el que s’ha presentat aquest dilluns a la nostra ciutat.

Un projecte per d’aquí a tres anys

El projecte en el que estan treballant els investigadors de l’ICFO pretén millorar la presa de decisions en la gestió dels episodis de contaminació a les platges i aigües de bany en general perquè es podrà detectar de manera més ràpida les possibles alteracions de la qualitat de l’aigua en un termini no superior a les tres hores, quan amb el sistema que es fa servir ara els resultats s’obtenen en un període d’entre 24 i 48 hores. Un altre dels avantatges és que les mostres es podran prendre en llocs variables i no d’una estació fixa com es fa ara i el control analític es podrà fer des del mateix lloc on s’ha pres la mostra, bé sigui des de la platja, des del cotxe o des d’un laboratori mòbil. Tot plegat permetrà prendre decisions de forma més ràpida.

El nou sistema detectarà i monitorarà microorganismes no desitjats en l’aigua com ara enterococs intestinals i escherichia coli (E.coli). Però també es podrà detectar la presència, in situ i de forma immediata, de fitoplàncton que apareix de forma habitual a l’estiu en platges tancades, amb poc onatge i amb temperatures elevades. En la majoria de casos els episodis de fitoplàncton no són nocius pels banyistes i únicament es nota en la diferent coloració de l’aigua.

Si no hi ha cap entrebanc, aquest nou sistema es podrà aplicar el 2023. Castelldefels és un dels municipis que se’n podrà beneficiar a l’hora de poder disposar de resultats de forma més ràpida sobre la qualitat de l’aigua de les nostres platges.

Unes 200 persones van participar dissabte a la recollida de residus a la platja de Castelldefels

Unes 200 persones van participar dissabte a la recollida de residus a la platja de Castelldefels

La iniciativa ciutadana, en el marc de la campanya Let’s Clean Up Europe, va recollir el passat 19 de setembre 34 kg de plàstics, cigarretes i altres restes • En el mateix context, la Jugateca Ambiental de la platja també va desenvolupar diumenge una acció de neteja popular

Unes 200 persones van acudir a la crida i van participar el passat 19 de setembre a la recollida de residus a la Platja de Castelldefels organitzada per Iniciativa Ciutadana WCUD-Castelldefels en el marc de la campanya internacional Let’s Clean Up Europe.

L’acció es va centrar en la recollida de residus com plàstics, cigarretes i  altres restes. Finalment es van recollir 12 kg de cigarretes, 10 kg d’envasos i 22 kg d’altres restes

En el mateix context, la Jugateca Ambiental de la platja també va desenvolupar el passat diumenge, 20 de setembre, una acció de neteja popular de la platja, que va comptar amb 11 participants, dins de la seva programació de temporada

Aquest cap de setmana, accions de neteja popular a la platja de Castelldefels

Aquest cap de setmana, accions de neteja popular a la platja de Castelldefels

Doble jornada de neteja popular a la platja. D’una banda, dissabte, acció de neteja ciutadana per a tots els públics. I, de l’altra, continua la temporada de tardor de la Jugateca Ambiental, que diumenge també es consagra a una acció de neteja popular. Les dues accions es desenvolupen en el marc de la campanya internacional Let’s Clean Up Europe

La pandèmia va frenar, la primavera passada, la programació del 14è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans. Aquesta tardor s’han reprogramat moltes de les activitats que no es van poder dur a terme amb el confinament, moltes de les quals es realitzaran en el context de la Jugateca Ambiental.

El cap de setmana passat va arrencar la temporada de tardor a la jugateca ambiental de la platja de Castelldefels, que continua aquest cap de semana vinent amb noves activitats dissabte i diumenge.

Activitats infantils

Al parc del Mar, el dissabte 19 té lloc el taller “Ciència de l’aigua”; i el diumenge 20 es fa una acció de neteja popular de la platja, en sintonia amb la campanya internacional Let’s Clean Up Europe. Ambdues activitats, per a les quals no cal fer inscripció prèvia sinó registrar-se a l’inici, començaran a les 11:30 h

Totes les activitats previstes en els diferents formats del programa seguiran un protocol que aplicarà les mesures de seguretat necessàries per evitar contagis, com ara l’ús obligatori de la mascareta, mantenir la distància de seguretat, el control de l’aforament o la neteja i desinfecció de mans i materials. En aquesta edició la temporada serà més curta.

Neteja popular per a tots els públics, dissabte

D’altra banda, dissabte, de 8 a 12 h, també en el marc de la campanya Let’s Clean Up Europe, s’ha convocat una acció de neteja ciutadana de plàstics a diferents punts de la platja de Castelldefels.

L’activitat és gratuïta, i els organitzadors, Iniciativa Ciutadana WCUD-Castelldefels i l’Ajuntament, demanen que es faci inscripció prèvia a través d’aquest formulari.

+INFO:

Menys plàstic, més mar

El servei de Salvament i Socorrisme a la platja, operatiu fins al 27 de setembre

El servei de Salvament i Socorrisme a la platja, operatiu fins al 27 de setembre

El servei funcionarà a la platja de Castelldefels els caps de setmana de 10 a 19 hores • Aquest servei té com a objectius la prevenció d’accidents, vigilància, salvament i socorrisme dels usuaris de la platja, tant a la zona immediatament limítrofa a la sorra com a l’aigua

Un cop finalitzada la temporada alta a la platja de Castelldefels, el servei de Salvament i Socorrisme de la Platja, així com el control d’aforament, continuarà operatiu a la platja de Castelldefels els caps de setmana fins al 27 de setembre (10-19h). Aquest servei té com a objectius la prevenció d’accidents, vigilància, salvament i socorrisme dels usuaris de la platja, tant a la zona immediatament limítrofa a la sorra com a l’aigua, dins del que es considera zona de bany, en tot el terme municipal de Castelldefels.

No obstant això, el servei s’oferirà tots el dies de la setmana encara que de manera reduïda. En l’àmbit del Salvament, disminueix la dotació de socorristes, limitant-se a les TAVs i els llocs de socors. A les cadires no hi haurà personal. Pel que fa a la Vigilància i el control d’aforament, el servei funcionarà els divendres, els dissabtes i els diumenges, de 10 a 19 hores.

El servei disposa de 5 punts d’assistència fixes que es localitzen a l’alçada de carrer Mèxic, avinguda República Argentina, avinguda dels Banys, i als carrers 11 i 16 (plaça de les Palmeres). 3 TAV (Torres avançades de Vigilància) ubicades a l’avinguda República Argentina, avinguda dels Banys i al carrer 16 (plaça de les Palmeres).

Recomanacions: PlatjadeCastelldefels.org

+ INFO:

• Salvament i socorrisme a Castelldefels

• www.pro-activa.es

• Facebook Pro-Activa

• Diputació de Barcelona

Bandera vermella a la platja de la Pineda per possible afectació de la qualitat de l’aigua

Bandera vermella a la platja de la Pineda per possible afectació de la qualitat de l’aigua

El punt sensible de l’afectació es la zona de la plaça de les Palmeres encara que la bandera vermella oneja a tota la platja de la Pineda per precaució • Un nou trencament al tub d’impulsió del col·lector d’aigües residuals de Castelldefels ha provocat durant la matinada sortides puntuals d’aquestes aigües al mar

Un nou trencament el passat 15 de setembre al tram d’impulsió del col·lector interceptor general de Castelldefels d’aigües residuals (interceptor Castelldefels – La Pava – Pineda), entre el camí de la Pava i el camí de la Pineda, al terme municipal de Gavà, va provocar la passada matinada sortides puntuals d’aquestes aigües al mar, a la zona de la plaça de les Palmeres. Per això durant aquest matí i com a mesura de precaució oneja la bandera vermella a tota la platja de la Pineda, per una possible afectació a la qualitat de les aigües. Per aquest motiu, tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’han desplaçat aquest matí a la platja per analitzar i avaluar possibles afeccions a les aigües de bany i efectuar mostrejos d’aigües dolces i de mar si ho consideren necessari.

Prioritat, minimitzar l’afectació a la plaça de les Palmeres

Per tal d’evitar que les aigües arribessin a la sortida de la plaça de les Palmeres, des del migdia del 15 de setembre, es va disposar de camions cisterna by-passant aigua per tal d’evitar l’afectació o al menys minimitzar-la el màxim possible. Segons informa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per la tarda van treballar un total de 14 camions, i donada la limitació que es té, per les molèsties de soroll als veïns, durant la nit només es van poder mantenir 6 camions. Finalment, la incidència va provocar la passada matinada sortides puntuals d’aquestes aigües al mar, a la zona de la plaça de les Palmeres.

Un nou col·lector substituirà l’actual, estructuralment malmès

El punt concret del trencament s’ha localitzat aquesta matinada a les 5.30 hores, i s’ha comprovat que es troba en el tub original de la canonada, situat molt a prop del tram substituït el novembre passat. Segons l’AMB, aquest tram es va inspeccionar en el seu moment i no es trobava en l’actual estat de degradació que ha provocat la trencada. “Aquest fet confirma, que la degradació del col·lector és contínua i que cal procedir de manera urgent a la renovació de la canonada, d’acord amb la línia de treball que s’està seguint”.

En aquesta línia, l’AMB va fer públic el passat 5 d’agost que l’any vinent començaran les obres del nou col·lector que substituirà l’actual col·lector interceptor de Castelldefels, que condueix les aigües residuals del municipi cap a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Gavà-Viladecans i que es troba estructuralment malmès com a conseqüència de nombrosos anys de servei. L’objectiu és evitar més trencaments, reparacions d’emergència i el corresponent impacte ambiental que tot això ocasiona, com el sobreeiximent d’aigües grises al mar o a l’Olla del Rei.

Estat actual de la reparació

Durant aquest matí s’està buidant la canonada d’aigua. Aquest és un procés que requereix temps donada la gran quantitat d’aigua retinguda dintre la canonada, motivada per la gran longitud, la poca pendent i el diàmetre de la mateixa. En paral·lel, s’està adequant la posició del sistema de drenatge per poder facilitar la substitució del tub malmès.