Rutes saludables per Castelldefels per fomentar l’hàbit de caminar

Rutes saludables per Castelldefels per fomentar l’hàbit de caminar

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament ha creat vuit rutes saludables per Castelldefels que tothom qui ho vulgui pot anar seguint gràcies a les indicacions que pot descarregar al seu dispositiu mòbil. Hi ha cinc rutes urbanes i tres rutes culturals. L’objectiu: fomentar l’activitat física

Les caminades que proposa aquesta acció municipal estan pensades per passar una estona distreta i distesa pel terme de Castelldefels. En la descripció de cada caminada figura la informació específica i concreta referent a la ruta o trajecte, el grau de dificultat, els riscos de l’activitat i una escaleta horària, informació que es recomana llegir i valorar, d’acord a les capacitats de cada persona, abans de començar a caminar.

A l’hora de proposar aquestes rutes, l’Àrea municipal d’Esports de l’Ajuntament de Castelldefels ha valorat que és necessari fomentar l’activitat física, i entén que caminar per la ciutat o fer senderisme és una de les millors maneres de fer exercici per a aquelles persones que no practiquen esport de manera habitual.

La proposta és no competitiva, perquè tothom pot seguir les rutes proposades al ritme que més convingui a la seva salut, i té també com a objectiu donar a conèixer espais urbans i naturals de Castelldefels a les persones que s’hi interessin.

Les rutes s’han elaborat de forma metòdica perquè tothom pugui triar la que més s’ajusti a les seves necessitats i possibilitats.

Aquest recull de rutes ha estat possible gràcies a l’assessorament de Francesc Fontana, expert en la matèria i president de l’entitat excursionista Roca Negra, que des de fa anys treballa per posar en valor el patrimoni natural de Castelldefels.

CONSULTI I DESCARREGUI:

Rutes urbanes i culturals per Castelldefels

Un nou Espai Dunar donarà a conèixer el valor d’aquest ecosistema amb una museografia sostenible

Un nou Espai Dunar donarà a conèixer el valor d’aquest ecosistema amb una museografia sostenible

Localitzat dins l’Oficina de Turisme de la Platja, el nou espai permet gaudir de l’ecosistema dunar a través del vidre que separa les dunes reals • Es tracta d’un nou centre d’interpretació amb una museïtzació de l’espai moderna i avançada centrada en viure una experiència activa, immersiva i experimental

Amb l’objectiu de sensibilitzar a la ciutadania sobre la rellevància de tenir un espai dunar a Castelldefels i posar en valor aquest espai litoral natural, veu la llum el projecte del Nou Espai Dunar, posat en marxa per l’Ajuntament de Castelldefels, per tal de facilitar la comprensió i el funcionament de l’ecosistema (formació de les dunes, la flora i la fauna) i conscienciar i posar de manifest el privilegi de gaudir d’un espai com l’ecosistema dunar destacant les amenaces i oportunitats.

Localitzat dins l’Oficina de Turisme de la Platja (Passeig Marítim 155 interior, davant del carrer 10), el nou espai permet gaudir de l’ecosistema dunar a través del vidre que separa les dunes reals. Es tracta d’un nou centre d’interpretació amb una museïtzació de l’espai moderna i avançada centrada en viure una experiència activa, immersiva i experimental. En un futur, l’espai desenvoluparà també diverses activitats lúdiques i didàctiques.

El nou Espai compta amb diversos elements expositius com una taula dunar, un panell ondular, un sorral cinètic d’experimentació, una maqueta tàctil i dues pantalles multimèdia. A més, per a la creació del nou espai s’han escollit materials ecològics (fusta i materials orgànics) evitant materials contaminants o poc reciclables.

“En un context de canvi climàtic, hem de tenir en compte el paper de protecció que realitzen les dunes davant episodis de temporals, protegint tant a el front marítim com el passeig Marítim, evitant que el temporal arrossegui sorra i minimitzant els efectes del canvi climàtic”, ha valorat l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, en el marc d’una visita institucional a l’espai realitzada el passat 18 de novembre. “En aquest sentit, l’Espai dunar és un punt necessari per a la sensibilització al voltant del cordó dunar que tenim a Castelldefels. Hem de treballar per la preservació i foment de la biodiversitat, preservant la platja com a medi natural, fent-ho compatible amb la resta d’activitats que es realitzen”.

A causa de la pandèmia de Covid-19, no es pot realitzar una presentació oficial de l’espai a la ciutadania. No obstant això, el nou Espai Dunar s’obrirà al públic durant la Festa Major d’Hivern, del 5 al 8 de desembre, amb un horari de visita de 10 a 14 i de 16.30 a 20 hores. Cal fer reserva prèvia a l’e-mail: turisme@castelldefels.org.

“Aquest nou espai ens permet viure com una autèntica experiència el tresor que és l’ecosistema dunar de Castelldefels. La seva proposta d’activitats lúdiques i didàctiques permetrà que grans i petits ens sensibilitzem amb el nostre entorn natural per aprendre a estimar-lo i tenir-ne cura”, explica la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Rosa Pla“Amb poc espai es dona molta informació d’una manera molt viva. El disseny en si mateix és una vivència de les dunes. Des de dins de l’espai, només aixecant la mirada, veiem les dunes de la platja. La seva ubicació dins de la pròpia Oficina de Turisme de la Platja deixa molt clara l’aposta d’aquest govern municipal per un turisme familiar i de qualitat”.

La platja de Castelldefels manté la distinció de la Q de Qualitat Turística per al 2021

La platja de Castelldefels manté la distinció de la Q de Qualitat Turística per al 2021

Un cop finalitzada l’auditoria de seguiment corresponent, l’ICTE, l’organisme que gestiona la concesió d’aquest distintiu, aprova la seva renovació per a la platja de Castelldefels per la qualitat dels seus serveis

Castelldefels ha comptat enguany amb les banderes Q de Qualitat Turística 2020 que reconeixen la millora dels serveis que es presten als banyistes i turistes en els diferents trams de la platja del municipi (La Pineda, Lluminetes i Baixador), generant un valor afegit a la seva oferta turística. El distintiu s’ha tornat a sumar un estiu més a d’altres segells de qualitat que ostenta la platja de Castelldefels com la Bandera Blava, Ecoplayas, la certificació ISO 9001 i Biosphere.

Ara, un cop analitzats els resultats de l’auditoria que avalua la qualitat dels serveis que es presten a la platja de Castelldefels, l’ICTE ha anunciat que la platja de Castelldefels mantindrà el distintiu Q de Qualitat Turística per al 2021. L’auditoria de seguiment es va realitzar els dies 29 i 30 de juliol, en plena temporada de bany marcada per les mesures de prevenció davant la COVID-19.

La bandera Q de Qualitat Turística per al sector de platges és una norma que recull els requisits que ha de complir una platja, referida tant als equipaments d’ús públic, com als processos de prestació de servei a la platja en neteja, seguretat, salvament, informació…

L’ICTE és una entitat de certificació de sistemes de qualitat especialment creats per a empreses turístiques. Es tracta d’un organisme espanyol, independent, sense ànim de lucre i reconegut en tot l’àmbit nacional.

Castelldefels va aconseguir aquesta certificació el setembre de 2007. La ciutat té implantat aquest sistema de gestió de la qualitat a la seva platja. Aquest fet comporta una sèrie d’avantatges com el control de la qualitat de les instal·lacions i serveis, el registre i control més actiu de les reclamacions sobre els serveis prestats i les activitats que es desenvolupen i l’obtenció d’un reconeixement a nivell nacional i internacional.

Què significa una bandera amb la Q de Qualitat Turística?

Les Banderes amb Q de Qualitat Turística a les platges són un símbol de confiança que garanteix la gestió de les mateixes per part dels ajuntaments responsables. El compromís passa per la millora diària per assegurar el gaudi dels usuaris pel que fa a neteja, seguretat, vigilància i respecte al medi ambient.

Què significa, doncs, una bandera amb la Q de Qualitat? Que cada matí, les platges estaran netes; les papereres, buidades; que la platja compta amb avisos sobre l’estat de la mar; que hi ha socorristes qualificats per atendre qualsevol incidència; que si hi ha zones de risc o zones de natació limitat, han d’estar senyalitzades amb boies, etc. En definitiva, la bandera Q vol dir que l’ajuntament que gestiona la platja està completament compromès amb la preservació mediambiental i es responsabilitza que tot es faci de la millor manera possible respectant dunes, fauna i flora. Així mateix, es vigila minuciosament la seguretat alimentària en els xiringuitos.

Un equip humà ha possibilitat aquest estiu la contenció de contagis a la platja

Un equip humà ha possibilitat aquest estiu la contenció de contagis a la platja

L’Ajuntament de Castelldefels vol expressar el seu reconeixement a tot el personal que ha prestat servei a la platja durant aquesta temporada d’estiu dins l’operatiu que es va disposar per evitar aglomeracions de visitants i prevenir, així, contagis per la Covid-19

L’Ajuntament va implementar al començament d’aquest estiu, amb la col·laboració de l’empresa Tinkerers, Proactiva i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un dispositiu humà que ha estat treballant al llarg de tota la temporada a la platja per controlar l’aforament de l’espai i el compliment de la normativa sanitària.

Un operatiu humà divers per assolir un objectiu comú

  • Personal del Servei de Vigilància i Control d’aforament a la platja. Aquestes persones han donat suport a la Policia Local en quan a informació d’aforament i dels talls i/o desviaments realitzats als accessos amb ocupació elevada cap a accessos menys concorreguts de la platja.  Així s’han realitzat talls/desviaments tots els caps de setmana de juliol i fins al 16/08 principalment als accessos del Baixador i de l’av. dels Banys i en menys mesura als accessos del c/11, plaça de les Palmeres i Parc de les Dunes, amb un total de 15 talls/desviaments.
  • Personal servei de Salvament i Socorrisme: A banda de les tasques de salvament i socorrisme en una temporada amb molta afluència de persones usuàries, aquestes persones han realitzat una tasca de suport en la detecció i vigilància del manteniment de distàncies de seguretat en coordinació amb els altres serveis.
  • Personal Informació de la Platja. Aquests agents han realitzat tasques de control del manteniment i la neteja dels equipaments i mobiliari de la platja, fonamental per mantenir unes bones condicions preventives davant la COVID19.
  • El personal de l’AMB ha realitzat les tasques de neteja i manteniment, incrementades en molts casos per mantenir els nivells requerits per la prevenció de la COVID19.

Mantinguts durant tot l’estiu els nivells d’ocupació requerits

Segons dades recollides per l’empresa Tinkerers la ocupació de la platja ha estat elevada sense superar els aforaments permesos.  Els pics màxim d’ocupació es van registrar els caps de setmana amb una ocupació de l’ordre de desenes de persones en els trams de platja més tranquils, i de centenars de persones en accessos com els de Av. Banys, Baixador i Pl. Palmeres, sobretot els caps de setmana del 18-19 de juliol, l’01-02 d’agost i el 8-9 d’agost. El màxim d’ocupació registrat es va donar el dissabte 18/07/2020 a les 12h amb 6705 persones comptabilitzades a la totalitat de la platja

ICFO i ACA desenvoluparan un sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany

ICFO i ACA desenvoluparan un sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany

L’Institut de Ciències Fotòniques, amb seu a Castelldefels, i l’Agència Catalana de l’Aigua col·laboren en un projecte que vol agilitzar la forma com es mesura la qualitat de l’aigua de bany • Es tracta de desenvolupar un nou sistema més ràpid de medició que servirà per obtenir resultats en unes tres hores, quan ara es triga entre 24 i 48 hores • L’objectiu és que estigui operatiu l’any 2023

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), amb seu al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels, i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) col·laboren per desenvolupar un sistema de mesura ràpida de la qualitat de les aigües de bany. L’ACA aportarà 578.000 euros en tres anys a aquest projecte. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat l’acord de col·laboració aquest dilluns 21 de setembre a la seu de l’ICFO.

Durant la presentació, que ha servit per veure el prototipus de maquinària amb la qual estan treballant els investigadors de l’ICFO, Calvet ha indicat que amb aquest acord “volem incrementar la qualitat de les aigües de bany anant més enllà del compliment de la legislació, i millorant el medi natural i la qualitat de vida de les persones” i ha destacat la important millora que s’ha produït en la qualitat de l’aigua de les platges en les darreres dues dècades a Catalunya, ja que en els anys 90 del segle XX “només el 24% de les platges tenien una aigua excel·lent, mentre que avui en tenim el 94%”. Malgrat aquests avenços el conseller considera que qualsevol millora que es pugui fer, com la proposada per l’ICFO, és bona, i ha defensat “la fiscalitat ambiental finalista, com el cànon de l’aigua, que ens vam inventar i que va costar implementar, però que ens ha permès arribar on som ara” finançant projectes com el que s’ha presentat aquest dilluns a la nostra ciutat.

Un projecte per d’aquí a tres anys

El projecte en el que estan treballant els investigadors de l’ICFO pretén millorar la presa de decisions en la gestió dels episodis de contaminació a les platges i aigües de bany en general perquè es podrà detectar de manera més ràpida les possibles alteracions de la qualitat de l’aigua en un termini no superior a les tres hores, quan amb el sistema que es fa servir ara els resultats s’obtenen en un període d’entre 24 i 48 hores. Un altre dels avantatges és que les mostres es podran prendre en llocs variables i no d’una estació fixa com es fa ara i el control analític es podrà fer des del mateix lloc on s’ha pres la mostra, bé sigui des de la platja, des del cotxe o des d’un laboratori mòbil. Tot plegat permetrà prendre decisions de forma més ràpida.

El nou sistema detectarà i monitorarà microorganismes no desitjats en l’aigua com ara enterococs intestinals i escherichia coli (E.coli). Però també es podrà detectar la presència, in situ i de forma immediata, de fitoplàncton que apareix de forma habitual a l’estiu en platges tancades, amb poc onatge i amb temperatures elevades. En la majoria de casos els episodis de fitoplàncton no són nocius pels banyistes i únicament es nota en la diferent coloració de l’aigua.

Si no hi ha cap entrebanc, aquest nou sistema es podrà aplicar el 2023. Castelldefels és un dels municipis que se’n podrà beneficiar a l’hora de poder disposar de resultats de forma més ràpida sobre la qualitat de l’aigua de les nostres platges.