Respectem l’eruga zebra

Respectem l’eruga zebra

Coneguda popularment amb el nom d’aquest èquid africà per les ratlles negres i blanques, l’eruga zebra no és nociva sinó molt beneficiosa per a l’ecosistema de dunes de la nostra platja

Ja es comença a observar a la platja de Castelldefels l’eruga zebra, ja que amb l’arribada de la primavera n’apareixen nombrosos exemplars. Es tracta d’una espècie inofensiva que cal respectar i protegir, perquè és molt beneficiosa per a l’ecosistema de les dunes de les platges.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) alerta que sovint es relaciona per error la presència d’aquestes erugues amb la processionària del pi, una espècie molt molesta i causant de moltes al·lèrgies. No obstant això, com tants altres tipus d’eruga, la zebra és inofensiva i endèmica, és a dir, pròpia dels espais dunars, i s’ha de respectar.

La presència de l’eruga zebra està associada al lliri de mar (Pancratium maritimum), del qual es menja la fulla i en busca protecció en la fase de crisàlide. Per tant, segons ha difós l’AMB en un comunicat «es tracta d’una espècie de gran importància en l’ecosistema dunar, que serveix d’aliment per a altres espècies i no constitueix cap plaga, ja que no destrueix les plantes que menja».

L’eruga zebra correspon a la papallona Brithys crini, un exemplar nocturn no gaire cridaner que normalment passa desapercebut. El nom popular fa referència al seu aspecte de franges blanques i negres molt vistoses que alerten els possibles depredadors de la seva toxicitat.

Castelldefels revalida la Bandera Blava per a tota la platja del municipi

Castelldefels revalida la Bandera Blava per a tota la platja del municipi

Les tres platges en què es divideix el front marítim de Castelldefels, La Pineda, Lluminetes i Baixador, han rebut aquest reconeixement internacional per la seva qualitat ambiental i de serveis

Castelldefels revalida la Bandera Blava per a la totalitat de la seva platja. L’ensenya que en certifica la qualitat ambiental i de serveis onejarà aquest estiu als tres trams de què consta el litoral del municipi. Així ho va donar a conèixer el passat 7 de maig a Madrid l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) –la secció espanyola de la Federació Europea d’Educació Ambiental–, que ha tornat a distingir a tota la platja de Castelldefels amb aquest segell que en valora la qualitat ambiental, la seguretat i la neteja de les instal·lacions.

Castelldefels revalida aquest distintiu per a tota la platja per tercer any consecutiu ja que l’any 2016, quan els organismes que atorguen el guardó van fer les seves anàlisis, la platja del Baixador estava afectada per les obres de la tercera fase del passeig Marítim, unes obres impulsades pel ministeri de Foment que van patir un retard en l’execució.

La Bandera Blava premia el compliment de paràmetres ambientals així com la qualitat de l’aigua, l’accessibilitat a la platja, la neteja, la sanitat, la seguretat, la informació ambiental que es dóna als usuaris o el respecte a la legislació.

La platja de Castelldefels compta a més amb quatre punts de mostreig de la qualitat de l’aigua. Aquesta informació és actualitzada cada setmana segons la informació proporcionada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

A més de les tres banderes blaves, la platja té altres certificats que en confirmen la qualitat: Biosphere, Ecoplayas, «Q» de Qualitat, i ISO 9001.

Neix un nou projecte de ciència ciutadana per millorar la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans estudiant les papallones

Neix un nou projecte de ciència ciutadana per millorar la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans estudiant les papallones

El Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori (LET), creat pel CREAF i l’IERMB amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), farà el seguiment de les papallones mitjançant aquest nou projecte de ciència ciutadana. S’inicia en 6 parcs i 2 platges de l’AMB amb l’objectiu d’estendre’l a tota la xarxa de parcs i platges el 2020. Aquests espais verds tenen un alt valor social i ambiental perquè són zones frontereres entre les ciutats i els grans espais naturals del conjunt de la infraestructura verda metropolitana

Aquesta primavera s’inicia una nova iniciativa de ciència ciutadana que té l’objectiu de conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho, s’ha escollit estudiar la diversitat de papallones, un insecte molt sensible que dona molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans. La iniciativa està impulsada pel LET, el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori que formen l’IERMB, el CREAF i la mateixa AMB. Aquest 2019 el projecte s’inicia amb 6 parcs i 2 platges de l’AMB.

Concretament, es començarà al parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), al parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), al parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), al parc dels Pinetons (Ripollet), al parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), al parc del Tramvia (Montgat i Tiana), a la platja de Castelldefels, i a la platja de Gavà. Ara començarà una campanya per captar voluntaris a participar al projecte. Les persones que s’hi apuntin rebran una formació específica per aprendre a identificar papallones i poder fer el seguiment cada 15 dies durant la primavera, l’estiu i la tardor. Aquest serà un primer pas cap a un futur Observatori Metropolità de Papallones (mBMS).

Dades ciutadanes que serviran per guanyar més diversitat

L’estudi s’emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts a nivell científic, acullen força biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, i facilitar l’entrada de la fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi agafa les papallones diürnes com a espècies bioindicadores i vol ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per orientar la gestió de parcs i platges metropolitans perquè siguin espais que siguin capaços d’acollir molta més biodiversitat.

Com a segona fase, el 2020 es planteja crear l’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS)  i ampliar-ho al conjunt de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Aquest observatori se sumaria als esforços que està fent el Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya (més conegut com a CBMS) des de fa més de vint anys, i es complementaria amb l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l‘uBMS, que se centra exclusivament en els jardins de les grans ciutats, com ja és el cas de Barcelona o Madrid.

Trobareu més informació a: http://let-bcn.cat i http://mbms.creaf.cat

Superherois i Mercat Fora Estocs fomenten el turisme familiar a la plaça de les Palmeres

Superherois i Mercat Fora Estocs fomenten el turisme familiar a la plaça de les Palmeres

La jornada s’emmarcava dins del SuperMes impulsat pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Veure fotogaleria

En el marc del SuperMes del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, l’Ajuntament de Castelldefels, a través de l’Àrea municipal de Comerç i Turisme, va organitzar el passat diumenge 7 d’abril a la plaça de les Palmeres la Festa Familiar, una jornada amb activitats pels més petits, el mercat Fora Estocs, i a més, la Festa dels Superherois de RAC105.

La jornada va integrar diferents propostes i activitats com trets galàctics de confeti i bombolles de sabó, pintacares, globoflèxia.

Va destacar especialment un taller d’iniciació a la música amb tablets amb eumes. La millor manera per als joves d’iniciar-se al món de la música d’una manera divertida.

La festa va comptar amb la música també de Djherois i l’animació d’en Puput, la mascota del SuperMes del Baix Llobregat.