L’organisme que atorga aquest distintiu premia a Castelldefels per la seva tasca en matèria d’informació i educació ambiental

Castelldefels comptarà de nou aquest any amb dos trams de platja amb Bandera Blava: els de la Pineda i Lluminetes. La Fundació Europea d’Educació Ambiental (FEE) i l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) l’ha tornat a distingir amb aquest segell que valora la qualitat ambiental de la platja, la seguretat i la neteja de les seves instal·lacions. A més, i per primera vegada, Castelldefels ha obtingut la distinció per la seva tasca en matèria d’informació i educació ambiental.

El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va fer entrega el passat 10 de juny del distintiu de qualitat Bandera Blava a 42 ajuntaments i 24 ports catalans, entre ells Castelldefels, en un acte celebrat al Club Nàutic de l’Ampolla (Baix Ebre). Enguany s’ha concedit el guardó a un total de 98 platges catalanes i 24 ports esportius. D’aquesta manera, s’incrementa en nou el número de platges premiades, que passen de les 89 del 2015 a les 98 d’aquest any. Pel que fa als ports, tots els candidats que s’han presentat a l’edició 2016 han obtingut el distintiu.

Rull ha destacat que aquest és un acte “d’excel·lència de país”, ja que una“Bandera Blava representa el compromís altíssim dels responsables dels ports i ajuntaments en oferir qualitat als usuaris”. Per al conseller, aquests distintius són un “petit bocí d’orgull de fer les coses de manera impecable”, i és que, des que es van començar a atorgar els premis, el nombre de platges amb Bandera Blava s’ha doblat.

L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, va assenyalar que aquests guardons reafirmen “la redefinició del model de platja que està impulsant aquest equip de govern”. El respecte mediambiental és un dels criteris bàsics que guia aquest nou model. “Volem continuar treballant per una platja com a valor natural i, alhora, continuar oferint serveis de qualitat i una informació adient al que els nostres visitants mereixen”.

Castelldefels té, a més, un dels vuit centres blaus que han estat  reconeguts a Catalunya: el centre de Cal Ganxo. El requisit per convertir-se en Centre Blau, en un municipi amb platges Bandera Blava, és l’existència d’un centre de visitants, aula de mar o de naturalesa, etc., que inclogui entre els seus objectius i activitats l’educació ambiental sobre els ecosistemes litorals i/o el desenvolupament sostenible, així com informació específica i/o activitats relacionades amb el Programa Bandera Blava.

La regidora destaca que la renovació d’aquest guardó “és important per a la nostra ciutat”. Segons Eva López, “quan viatgen, moltes famílies busquen platges amb aquesta menció i ser-hi és un punt de referència turística. Seguirem treballant perquè la nostra ciutat segueixi sent un destí de qualitat turística”.

La Bandera Blava premia el compliment de paràmetres ambientals així com la qualitat de l’aigua, l’accessibilitat a la platja, la neteja, la sanitat, la seguretat, la informació ambiental que es dóna als usuaris o el respecte a la legislació.

La platja de Castelldefels compta a més amb quatre punts de mostreig de la qualitat de l’aigua. Aquesta informació és actualitzada cada setmana segons lainformació proporcionada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).