Hi haurà més xiringuitos i amb una millor oferta, amb horaris que respectaran el descans dels veïns • La majoria d’adjudicataris han estat restauradors de Castelldefels i un percentatge important d’aquests ja venien treballant a la platja de Castelldefels

Un cop finalitzat el procés de tramitació dels expedients per a la concessió de les llicències d’explotació de les guinguetes ubicades a la sorra de la platja de Castelldefels, l’Ajuntament ha procedit a l’adjudicació i concessió d’aquestes llicències per als propers quatre anys. D’aquesta manera, aquest estiu hi haurà més xiringuitos amb una millor oferta i amb horaris que respectaran el descans dels veïns. En total seran setze, tretze guinguetes i tres quioscs de gelats relacionats cadascun d’ells amb una activitat concreta: ludoteca, kitesurf i hamaques. Seguint els terminis previstos, el muntatge de les diferents guinguetes començarà en les properes setmanes de manera que per al més de juny ja es podrà gaudir dels seus serveis.

L’oferta de xiringuitos a la sorra amb què comptarà a partir d’aquest estiu la platja de Castelldefels serà millor que la que hi havia els darrers anys, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat del servei. La majoria d’adjudicataris han estat restauradors de Castelldefels i un percentatge important són restauradors que ja venien treballant a la platja del municipi.

No obstant això , ha quedat desert el lot del quiosc de gelats associat a la ludoteca que s’ha tornat a publicar de manera que el proper 30 de maig ja s’obre el primer sobre. El quiosc associat a l’activitat de kitesurf també ha quedat desert. En aquest cas s’encarregarà el servei com es porta fent fins ara.

Es pot consultar la proposta d’adjudicació i l’informe de puntuació als següents enllaços:

 

Valoració de Candela López, alcaldessa de Castelldefels

“Els xiringuitos són un servei més de la nostra platja, també per a la dinamització econòmica i garantint la convivència. Una convocació perfecta d’elements a posar en valor la nostra ciutat, una ciutat per viure i per conviure”, expressa l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López. Així mateix, l’alcaldessa ha volgut aclarir que “quan parlem de les guinguetes de la platja, cal tenir en compte que es concedeixen mitjançant licitacions públiques i la llei diu que s’ha de garantir la llibertat d’oportunitats perquè qui vulgui pugui presentar-se en igualtat de condicions i així tenir les mateixes oportunitats d’accedir a aquest negoci. Aquest procés es fa cada 4 anys i ara ens ha tocat fer-ho”.

Valoració d’Eva López, regidora de Platges i Via Pública

La regidora de Platges i Via Pública, Eva López, hamanifestat que “estem contents amb el procés ja que ha estat totalment transparent i ha prevalgut la igualtat ja que la llei així ens ho exigeix… esperem que la primera setmana de juny ja estiguin alguns dels xiringuitos muntats. Aquest estiu gaudirem de més oferta gastronòmica perquè molts dels adjudicataris nous són restauradors importants de la nostra ciutat”.

Què podran servir les diferents guinguetes?

Emplaçats a diferents punts de la platja, a la sorra, aquests xiringuitos oferiran servei de bar-restaurant; és a dir, podran servir aliments cuinats, plats calents. Tanmateix, no podran servir àpats que precisin d’una més complexa elaboració, com ara paelles o barbacoes, perquè legalment la seva oferta s’ha d’ajustar a les dimensions de la cuina que estableix la llei.

Hi haurà música en directe?

Sí. Quatre d’aquests tretze xiringuitos de menjars i begudes disposaran d’autorització per a activitats musicals. Són els que estan davant el parc de les Dunes; entre els carrers 18 i 19; entre el 10 i l’11; i davant del carrer Mèxic. La pràctica d’activitats esportives també es continuarà realitzant, i també es posa en marxa una ludoteca per a infants.

La concessió ¿ha tingut presents les demandes del veïnat?

En la confecció de les bases per a la concessió dels xiringuitos l’Ajuntament va tenir presents les demandes i necessitats tant del veïnat com dels empresaris, expressades en el marc del procés participatiu que es va desenvolupar al novembre i desembre passats.

Cronograma del procés

26 de juny de 2015: 1a reunió amb associació veïns Baixador

15 de juliol de 2015: Reunió amb els adjudicataris de les guinguetes

7 d’agost de 2015: Comencen rondes de sonometries

9 de setembre de 2015: Reunió amb els adjudicataris de les guinguetes

Octubre de 2015: S’elabora el Pla d’Usos de la platja

Novembre de 2015: Reunions per presentar el Pla d’Usos amb el Gremi d’Hostaleria, associacions de veïns de La Pineda, Lluminetes, Baixador, i els grups municipals de l’oposició

11 de novembre de 2015: Sessió participativa oberta a l’Espai del Mar. Assisteixen més de 100 persones. Resultat d’aquestes reunió s’elabora el nou Pla d’Usos participat per tots

18 de novembre de 2015: Retorn el nou Pla d’Usos a l’oposició, associacions veïnals i Gremi d’Hostaleria. Simultàniament a aquest procés s’elaboren els plecs de condicions que regiran la concessió de les llicències

16 de desembre de2015: s’aprova l’expedient i es publiquen els plecs al BOP. Es compleixen els terminis legals d’exposició pública i es responen les al·legacions

21 de gener de 2015: es presenten dues al·legacions que demanen aturar el procés. Aquestes demanen que es suprimeixin valoracions subjectives i es valorin més les objectives. Davant d’aquestes al·legacions, els servei jurídics estudien durant dues setmanes la forma d’estimar-les sense haver d’aturar el procés però no és possible pel que s’han de modificar aquests punts i tornar a començar el procés de nou.

“Aquesta realment és la causa que ha fer retardar l’obertura de les guinguetes”, explica la regidora de Platges i Via Pública, Eva López.“Curiosament cap de les dues persones que van presentar aquestes al·legacions es va presentar després a la licitació”.

15 de febrer: Publicació del nou expedient amb el modificat. Ha de passar 15 dies en exposició pública + 7 dies per respondre les possibles al·legacions. En aquesta ocasió no es presenta cap però cal complir el termini de totes maneres

6 d’abril: Presentació de les diferents ofertes

7 d’abril: Obertura sobre A
28 d’abril: Obertura sobre B
11 de maig: Obertura sobre C

18 de maig: Proposta d’adjudicació. 10 dies perquè presentin documentació i signatura de la resolució d’adjudicació.