El dispositiu especial de neteja de les deixalles de les celebracions privades a la sorra, coordinat per l’Àrea Metropolitana, el formaven més de 50 operaris, que no van poder amb aquest volum de feina fins al dia 24 a la tarda • El nombre d’incidents amb trasllat a centre hospitalari motivats per elevat consum d’alcohol van baixar

Vuit-mil cinc-cents quilos de deixalles. Aquesta és, segons les dades aportades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la quantitat d’escombraries que van deixar enrere les persones que celebraven la revetlla de Sant Joan a la platja de Castelldefels.

El dispositiu especial de neteja de la platja aquest Sant Joan 2017 va començar dissabte al matí, a les 6 h. Hi van actuar més de cinquanta persones: 33 operaris i dos encarregats, als quals es van sumar 20 operaris de neteja manual més a partir de les 10 del matí.

Hi van treballar dos tractors amb garbelladora de la sorra, quatre vehicles amb dipòsit d’aigua per refredar les fogueres, un camió compactador 4×4 i un segon compactador de reforç. També va participar en l’operatiu un equip de manteniment, format per quatre operaris i un encarregat en dos vehicles 4×4 addicionals.

L’informe de l’AMB relata que el dispositiu es va fer “segons previsió”; és a dir, que el garbellat de la sorra va començar a les 6 hores excepte al sud del Baixador, “on no es va poder entrar a netejar la sorra fins a les 10 del matí”. L’informe assenyala com a incidència que la neteja a la zona d’un xiringuito en concret es va endarrerir perquè “es van muntar festes que van deixar una gran quantitat de residus”. També descriu que el personal propi d’aquest establiment va ajudar en les tasques de neteja dels voltants.

A les 10 del matí es van incorporar al dispositiu els vint operaris addicionals esmentats amb l’objectiu de realitzar la neteja manual a les “zones més conflictives que no va ser possible netejar amb anterioritat ni amb garbelladora”.

Pel que fa a aquestes “zones més conflictives”, l’AMB assenyala dues “concentracions molt importants de persones i residus”: entre el carrer Estrella de Mar i l’avinguda dels Banys (entre els barris de Baixador i Lluminetes), d’una banda, i davant de l’estació de tren de Castelldefels Platja, de l’altra (entre República Argentina i carrer del Perú).

La neteja de la platja va acabar a les 12 h del mateix dia de Sant Joan, a excepció de les fogueres —tot i que estan prohibides—, que es van començar a retirar una vegada s’havien refredat del tot, ja a la tarda.

Incendi forestal a Rat Penat

Els Bombers de la Generalitat van fer, des de les 20 h del divendres 23 fins a les 8 del dissabte 24 de juny, un total de 1.291 serveis arreu de Catalunya. La major part d’aquests serveis va ser per extinció d’incendis de vegetació, sobretot urbana, però també agrícola i forestal. Es van registrar 589 incendis d’aquesta mena, un 12% més que l’any passat, segons dades de Bombers de la Generalitat.

Un dels incendis més rellevants de la nit va ser a les Botigues de Sitges, al Rat Penat, on van cremar 3,5 hectàrees de vegetació forestal. L’incendi va mobilitzar 12 dotacions terrestres de bombers. L’avís el van rebre a les 23:17 de divendres, i el foc es va donar per extingit totalment dissabte al migdia.

D’altra banda, pel que fa al trànsit a la zona de la platja de Castelldefels, el regidor de Governació, Jordi Planell ha subratllat “el gran encert que ha suposat tancar el pàrquing del carrer Mèxic”.

El dispositiu de la Policia Local de Castelldefels també va establir la prohibició d’estacionar al passeig Marítim entre República Argentina i el Port Ginesta, en coordinació amb el cos policial municipal de Sitges.

Així mateix, el cos policial municipal ha informat que aquest any ha caigut el nombre d’incidents amb trasllat a centre hospitalari motivats per un elevat consum d’alcohol: han passat de 17 casos l’any 2016 a només tres.