Unes 10.000 persones van acudir a la platja per gaudir d’una de les activitats més destacades, el Desembarcament de Pirates • Es calcula que durant tot el cap de setmana més de 50.000 persones van participar de les diferents propostes de les Festes del Mar

Veure fotogaleria

Del 13 al 16 de juliol Castelldefels va celebrar una nova edició de les emblemàtiques Festes del Mar. Amb un ampli programa d’activitats vora el mar, aquestes festes se celebren cada any amb motiu de la diada de la Mare de Déu del Carme, patrona de pescadors i mariners. Unes festes que donen identitat a la ciutat i cada any atreuen a milers de persones, tant del municipi com de la comarca, que s’apropen a la platja a participar de les diferents propostes. Es calcula que durant tot el cap de setmana més de 50.000 persones van particiapar de les diferents activitats. “Són unes festes fantàstiques. Un cop més s’ha demostrat que són un encert total. Ha vingut moltíssima gent, tant de Castelldefels com de fora, tornant a batre rècords d’assistència”, valora l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda.

Per al regidor de Cultura, Jordi Maresma“les Festes del Mar són sobre tot un espai de trobada per a la ciutadania de Castelldefels, que es retroba amb el passat, amb la tradició i la cultura popular de la ciutat. I un punt de trobada també per a tot el Baix Llobregat i l’àrea metropolitana”. Amb aquestes festes, “Castelldefels ensenya d’on venim i cap a on volem anar. Es un moment molt especial per nosaltres”.

“Un cop més, la ciutadania ha fet que les Festes del Mar i el Mercat del Mar hagin estat un èxit. A nivell turístic, la nostra platja ha estat visitada per milers de persones, que han generat força moviment econòmic en la restauració de la nostra platja. A més, els comerços que han participat en el Mercat del Mar, una cinquantena d’ells eren de Castelldefels, han pogut mostrar els seus productes a un gran número de visitants. Satisfets, i ja prenent nota dels ajustos que s’hagin de fer i de noves propostes que ens arriben per mantenir i millorar aquest nivell”, afirma la regidora de Comerç i Turisme, Ana Quesada.

Dijous, 13 de juliol

Les Festes del Mar s’avançaven aquest any al dijous amb una important novetat. L’Associació Musical de Castelldefels innovava el format de la seva tradicional participació al programa i va oferir el concert “Música de cinema” a l’Hotel Rey Don Jaime que va aplegar unes 250 persones. Patrocinat pel Grup Soteras, l’espectacle s’emmarcava dins de la primera edició de “Nits musicals chill out a la Torre Barona”.

Divendres, 14 de juliol

El divendres, dia 14, el programa va començar amb una Hora del Conte especial a la Biblioteca de la Platja Carme Romaní que va atreure unes 80 persones amb l’espectacle de titelles Tresor Pirata, a càrrec de la companyia Titelles Nòmades.

Tal i com ja ho va fer l’any passat, el Mercat del Mar es va avançar un dia i va obrir també el divendres amb paradetes artesanals i de temàtica marinera al llarg del passeig Marítim, entre els carrers 11 i la plaça de les Palmeres. L’espai va albergar també activitats itinerants per a tota la família, tallers i animació de carrer.

A les 22 h es va produir l’encesa de bengales des de les diferents torres de defensa de la ciutat per alertar el veïnat de l’albirament de l’esquadra dels pirates Dragut i Otxalí, que va desembarcar dissabte a la platja de Castelldefels:

  • Torre Barona (visible des del passeig Marítim amb carrer 514, carrer Navegants i carrer 517)
  • Torre de Guaita del Casal de Cultura (visible des del carrer Bisbe Urquinaona 19-21)
  • Torre de l’homenatge del Castell

Posteriorment, a les 22.30 hores unes 200 persones es van donar cita a la plaça de les Palmeres en una nova edició del Sona-Festival, organitzat per la regidoria de Joventut amb la col·laboració de Sona i Felsfest.

Dissabte, 15 de juliol

Els plats forts de les festes van arrivar el dissabte 15. El programa incloïa, en la vessant més esportiva, la 18a edició del torneig 4×4 de vòlei platja “Voleiboom”al Beach Club Esportiu El Péndulo; el Mercat del Mar; i l’emblemàtica representació del Desembarcament de Pirates a la platja precedida d’una Cercavila de Pirates amb els actors, actrius i figurants que hi participen. La cercavila va sortir de la plaça de les Palmeres per arribar a l’alçada del carrer 11, a l’espai escènic del Desembarcament, coordinat i dirigit per l’escola d’arts escèniques de Castelldefels Performing Arts, amb la col·laboració de l’Agrupació de Cultura Popular, el taller de costura de Vista Alegre i els Trabucaires de l’Hospitalet. L’activitat va comptar amb uns 10.000 espectadors. Després, torn per a la Sardinada popular organitzada per l’Agrupació de Pirates Sardiners amb 3.150 sardines repartides; focs artificials entre els carrers 13 i 15 amb unes 4.000 persones congregades; i el concert-ball amb l’orquestra Aquarium a la plaça de les Palmeres, que va comptar amb unes 1.800 persones assistents.

Diumenge, 16 de juliol

Diumenge 16, a la platja continuava el torneig 4×4 de vòlei platja “Voleiboom” (10 h), i es van implementar dos activitats esportives més: la Regata Social Catamarà i patí Vela “Regata Verge del Carme”, organitzada pel Club Nàutic Castelldefels; i el Trofeu Ciutat de Castelldefels de Pesca, organitzat per SEPM Castelldefels des de l’Hotel Playafels fins el terme municipal de Sitges.

Mentrestant, al passeig Marítim continuava el Mercat del Mar. A les 11h, la plaça de les Palmeres va acollir la Diada Castellera amb unes 600 persones de públic i l’actuació dels Castellers de Castelldefels, els Castellers de Mollet, els Castellers del Prat, la Colla Jove de l’Hospitalet i els Encantats de Begues. Especialment emotiva i històrica va ser la jornada per als Grocs que 22 anys després van desacarregar el 4 de 7 amb l’agulla.

Ja per la tarda, a la mateixa plaça de les Palmeres unes 200 persones van gaudir de l’espectacle familiar Pirates de circ, a càrrec de la companyia Tot Circ. El cap de setmana i les Festes del Mar es tancaven a les 21.45 h a la plaça de les Palmeres al compàs de la cantada d’havaneres amb el grup Espingaricomplementada amb el tradicional repartiment de rom cremat. Una proposta que va congregar unes 800 persones.

També el diumenge, 16 de juliol, dia de la Mare de Déu del Carme, es va celebrar la Missa solemne en honor a lapatrona a l’església de Can Bou i, a continuació, la tradicional Processó pels carrers dels barris amb tradició marinera i pel centre de Castelldefels, organitzada pel Club Nàutic Castelldefels, el Club Marítim Castelldefels i la Parròquia Santa Maria de Castelldefels, amb la coordinació del comodor del Club Marítim, Lorenzo León. El recorregut va finalitzar al Club Marítim on la Verge va embarcar fins el Club Nàutic.