Les meduses tenen cèl·lules que injecten verí distribuïdes pel cos, però concentrades als tentacles

En els darrers anys, cada cop són més freqüents a la platja els nostres encontres amb uns éssers sorprenents i d’estètica molt bella, però temibles per les seves picades. Es tracta de les meduses, que han vist incrementades les seves poblacions degut a la desaparició dels seus depredadors naturals (tortugues marines, principalment) i, segons alguns estudis, a la pujada de la temperatura mitjana del mar.

Totes les meduses tenen cèl·lules que injecten verí distribuïdes pel cos, però concentrades als tentacles. No ataquen: totes les picades són resultat de contactes fortuïts amb animals vius o fins i tot amb animals morts (la toxicitat persisteix un temps després de mort l’animal).

Les meduses poden ser de perillositat MOLT ALTA / ALTA / BAIXA

Les dues espècies més freqüents a la nostra platja són:

  • Pelagia noctiluca (Acàlef luminiscent)
    • Mida: fins a 20 cm de diàmetre
    • Descripció: color rosa amb berrugues marrons; té 4 tentacles orals (centrals) i 8 exteriors que poden mesurar fins a 2 m
    • Perillositat: ALTA
    • És molt freqüent durant tot l’any.
    • Tractament: NO APLICAR MAI VINAGRE. APLICAR COMPRESES FREDES
  • Rhizostoma pulmo (Borm blau)
    • Mida: fins a 40cm de diàmetre
    • Descripció: blanca blavosa amb una vora de color violeta; ombrel·la fins a 40cm.Té 8 tentacles orals (centrals) gruixuts i sense ramificacions, de color blanc blavós.
    • Perillositat: ALTA
    • Molt freqüent entre estiu i principi de tardor
    • Tractament: TRACTAMENT GENERAL (explicat en aquesta mateixa pàgina)

Com evitar les picades de medusa?

– Cal mantenir-se fora de l’aigua quan hi ha meduses. Les banderes groga i vermella de meduses alerten de la seva presència.

– Qualsevol barrera que eviti el contacte de la pel amb la medusa és una forma de protecció: cremes solars, banyadors que cobreixen el màxim de pell, roba fina com samarretes

Què fer davant d’una picada de meduses?

És important identificar-ne l’espècie per aconseguir el tractament més adequat. En cas de no poder identificar-la, el tractament general consensuat és:

– Primer de tot, rentar la ferida amb aigua de mar (no rentar amb aigua dolça)

– Treure les restes de tentacles amb guants o pinces (no rascar ni fregar)

– Aplicar compreses calentes (màxim 45ºC) preferentment. Si no és possible, aplicar fred. (no aplicar sorra, ni amoníac, ni eixugar amb una tovallola)

– En cas que el dolor persisteixi, aplicar Lidocaïna

– Aplicar antisèptic a la ferida fins que cicatritzi

Aplicació mòbil per conèixer l’estat de la platja

Condicions meteorològiques, temperatura de l’aire i de l’aigua, índex de radiació, condicions del mar i presència de meduses es poden saber abans de sortir de casa amb l’aplicació MedJelly, disponible per a sistemes iPhone i Android a www.medjelly.com i a www.jellyrisk.eu.

A més, es pot col·laborar amb l’aplicació enviant els propis albiraments, comentaris, validant les platges visitades i fent preguntes.