Quatre dels cinc establiments de restauració seran completament remodelats • Aquesta és la xifra que l’Ajuntament considera òptima després de mantenir converses amb entitats i establiments del sector • El cinquè s’estudia dedicar-lo a la biblioteca de la platja

El ple de l’Ajuntament va aprovar el 26 d’octubre l’expedient per adjudicar la concessió de quatre establiments de restauració seguint el model de platja familiar i natural que ha impulsat el govern municipal.

En l’elaboració del plec per a l’adjudicació de les noves guinguetes, que remodelarà les actuals, l’Ajuntament ha tingut en compte aquest model de platja que propugna, buscant «l’equilibri entre la dinàmica de l’oferta gastronòmica i de lleure, en una ciutat en què la platja és també un motor econòmic, amb el respecte tant al veïnat com a les persones que gaudeixen d’aquest espai», en paraules del regidor de Territori, Xavier Amate.

S’ha optat per establir quatre guinguetes, una xifra que s’ha considerat òptima després de les converses mantingudes amb entitats i establiments del sector. Cal tenir en compte que a l’estiu, l’època en què hi ha més afluencia de visitants a la platja, també s’instal·len a diferents punts de la sorra les altres guinguetes, les de temporada, que també ofereixen servei de restauració, de manera que complementen l’oferta. No obstant, el regidor ha indicat que es podria estudiar la instal·lació d’una cinquena guingueta «si d’aquí a un temps es veiés que la demanda ho requereix».

El concurs actual venç aquest desembre. Els contractes actuals seran prorrogats fins que estiguin enllestides les noves adjudicacions, perquè en cap moment hi hagi un buit en la prestació del servei.

Aquelles concessions, que es van fer fa poc més de 15 anys, van establir cinc guinguetes fixes a la franja del passeig Marítim de vianants, entre el carrer 11 i el terme de Gavà. Ara, l’estiu vinent, en seran quatre, perquè s’està estudiant reconvertir-ne un en la nova seu de la Biblioteca de la Platja Carme Romaní.

Concessió de deu anys i deu més de pròrroga

Per donar temps a l’amortització de les importants inversions que hauran de fer els adjudicataris, la durada serà ara de 10 anys (fins al maig del 2028) més 10 anys de pròrroga. En aquest sentit, el regidor explica que ha primat el criteri de donar temps als adjudicataris per amortitzar les importants inversions que hauran de fer. El cànon és el que fins ara s’estava cobrant. Entre els criteris d’adjudicació que s’han fixat hi ha l’estabilitat en els llocs de treball i en l’oferta.

El regidor Amate manté que «és molt important que aconseguim arribar a temps per a l’estiu que ve, que puguin obrir la temporada vinent. Serà una reforma integral, en què donarem una gran importància a la imatge i a l’estructura de cada guingueta».

D’altra banda, ja s’ha cursat la sol·licitud de concessió administrativa perquè les plataformes de les terrasses puguin estar permanentment a la sorra i evitar, com ha passat fins ara, que les persones que treballen a les guinguetes hagin de recollir cada dia per tornar a obrir l’endemà.

A més, «s’ha fet ja la demanda a Costes per poder posar les terrasses durant tot l’any i oferir així un bon servei també els mesos que no són de temporada estival».