6.300 quilos de deixalles. Aquesta és, segons les dades aportades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la quantitat d’escombraries que van deixar enrere les persones que van celebrar la revetlla de Sant Joan a la platja de Castelldefels. La xifra és sensiblement inferior a la de 2017, quan el dispositiu especial de neteja va recollir 8.500 quilos d’escombraries.

El dispositiu de neteja va arribar a estar format per unes 50 persones, 3 tractors amb garbelladora, 4 vehicles 4×4, 1 contenidor + 3 contenidors oberts de reforç (2 al Club Nàutic, 1 al Carrer 11), i 1 camió compactador 4×4.

La disminució dels residus a la sorra es deu a que en general es va enregistrar menys afluència que l’any passat, amb concentracions molt importants de persones entre Estrella de Mar i Avinguda dels Banys, entre República Argentina i el Carrer de Perú i entre els carrers de Mèxic i Colòmbia.

Desenvolupament del servei de neteja

Coordinat per l’AMB, el dispositiu especial de neteja de la platja aquest Sant Joan 2018 va començar amb el garbellat de la sorra diumenge al matí, cap a les 6.40 h, amb el recolzament 2 quads i 8 agents de la Policial Local. “En general la neteja es va fer segons la previsió”, asseguren desde l’AMB.

Entre el Club Marítim i l’Avinguda dels Banys, es van moure les tendes de campanya i la gent que quedava gràcies a la feina de la Policia Local. Aquesta zona va quedar neta cap a les 9.30 del matí.

De República Argentina cap al sud pràcticament no es va poder entrar a netejar amb garbelladora fins passades les 10 h.

“El personal de la pròpies guinguetes va netejar correctament el seu entorn”, destaca l’informe metropolità.

A partir de les 9 h es van portar operaris de la resta de municipis del sud, fins sumar unes 50 persones per realitzar neteja manual en les zones més conflictives que no es van poder netejar amb anterioritat ni amb garbelladora. També es van portar dues garbelladores més que ja havien acabat a Viladecans i Gavà per agilitzar la feina.

Finalment es va finalitzar la neteja cap a les 11.30 h, a tota l’amplada i longitud de les platges de Castelldefels, quedant pendents les fogueres i les zones de tendes de campanya que continuaven des de la nit entre República Argentina i el límit de les Botigues de Sitges.

Durant la resta de la jornada es va continuar afinant la neteja. A la nit del dia 24 un equip especial es va dedicar a retirar fogueres exclusivament. Tot i estar prohibides, es van apagar/senyalitzar un total de 105 fogueres, 100 menys que al 2017.

La nit del 24 al 25 es va garbellar tota la superfície de la platja.

Incidències més importants

  • Trams de corda i pals de tancament de dunes cremats, senyal de pluvial cremada
  • Travessers de fusta de les passeres arrencats i cremats
  • Bancs de polièster amb cremades importants (s’han de renovar)

Feines prèvies

  • Retirar el dia 23 totes les xarxes de vòlei per qüestions de seguretat
  • Retirar passeres enrotllables als punts més conflictius (Baixador i Avinguda dels Banys)