L’AMB ha començat a Castelldefels el llaurat de les platges metropolitanes • Aquest any a més, s’incorporen màquines electroimant amb l’objectiu de separar els elements metàl·lics de la sorra

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va iniciar el passat 25 de març els treballs de condicionament per posar a punt la platja de Castelldefels per a la temporada de bany. El condicionament del litoral metropolità s’acabarà el 10 d’abril a les platges de Barcelona.

El treball es realitza amb tractors que arrosseguen unes grans arades que remouen i voltegen la sorra fins a 50 cm de profunditat. Es tracta del llaurat de platges, una operació que marca el tret de sortida de la temporada. El treball es realitza amb tractors que arrosseguen unes grans arades que remouen i voltegen la sorra fins a 50 cm. de profunditat, per facilitar l’aireig i la penetració dels raigs del sol dins de la sorra per potenciar-ne al màxim la seva acció desinfectant i assolir un grau òptim de salubritat de les platges cara a l’ inici de la temporada.

Abans del llaurat, els tractors realitzen un garbellat previ per retirar els residus que pugui haver-hi en els 10 cm superficials per tal de no barrejar-los amb la sorra. Passats uns dies de les tasques de llaurat, els tractors realitzen de nou el garbellat  per regularitzar la sorra, treure els sòlids i deixar-la a punt per a la temporada de bany. A partir d’aquest moment, les feines de garbellat es realitzen durant tot l’any però es a partit d’aquest moment que s’intensifiquen i passen a realitzar-se a diari durant la temporada alta ( de l’1 de juny a 30 de setembre).

Aquest any a més, s’incorporen màquines electroimant amb l’objectiu de separar els elements metàl·lics de la sorra. Es preveu retirar centenars d’elements perillosos com claus, hams i restes de ferro rovellats.

El cap del servei Platges de l’AMB, Daniel Palacios, també ha fet aquest 25 de juny un balanç de la temporada de d’hivern, i ha avançat les previsions de la campanya de llaurat d’enguany i les principals novetats de la temporada. “Des de fa uns anys i degut a les variacions climàtiques, els temporals marítims d’hivern han augmentat, tant en freqüència com en intensitat”, ha explicat Palacios. “Aquest fet demostra que la gestió per preservar les platges a d’evolucionar. Per aquest motiu, actualment és necessari, en molts casos, no només netejar la sorra, sinó també anivellar-la i redistribuir-la, així com substituir el mobiliari que queda malmès”.

Pel que fa a la millora de les zones dunars, l’AMB ha realitzat diferents tasques com el reforç i creació de noves dunes, la renovació i increment dels tancaments amb pal i corda de les zones dunars, o una nova senyalització al perímetre de protecció de tancament dunar amb nous elements informatius.