Un home de 59 anys de nacionalitat espanyola va morir el passat dimecres després d’ofegar-se quan s’estava banyant a la platja de les Lluminetes de Castelldefels, a l’alçada entre els carrers 9 i 10

La platja de Lluminetes és una de les platges vigilades i en el moment dels fets onejava la bandera verda tot i que una hora i mitja després es va haver de canviar a groga per l’empitjorament de l’estat de la mar. Des de l’any 2016 no hi hagut cap defunció a la platja de Castelldefels, segons fonts municipals.

El servei de socorrisme de la platja ha tret l’home -el qual es trobava a 20 mts de la vora del mar-  inconscient de l’aigua i li ha iniciat les maniobres de reanimació cardiopulmonar fins a l’arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM, que ha estat practicant les maniobres de reanimació infructuosament. El SEM ha desplaçat 2 ambulàncies per atendre l’emergència.

En la resolució de l’emergència també hi han participat 3 patrulles dels Mossos d’Esquadra i efectius de la Policia Local de Castelldefels. L’avís de l’emergència ha arribat a través de la Policia Local a les 11.08 hores.

Protecció Civil de la Generalitat insisteix en la importància d’extremar les precaucions a la platja i escollir, en la mesura del possible, aquelles que estiguin vigilades.

Cal fer sempre cas de la bandera que el servei de socorrisme fa onejar (verda: bany permès, groga: molta precaució, vermella: bany prohibit) i respectar les indicacions dels socorristes per evitar situacions de risc.

Si observem que algú es troba malament o té dificultats per sortir de l’aigua cal avisar urgentment el socorrista per facilitar la seva actuació ràpida. Si ens trobem malament cal dirigir-se al socorrista i evitar ficar-nos a l’aigua. En el bany, cal tenir present sempre les nostres condicions i limitacions físiques i evitar un sobreesforç que ens dificulti la sortida de l’aigua i ens posi en risc.

Normalment les raons de la majoria de defuncions no son degudes pròpiament a un ofegament; estan lligades a afeccions cardiovasculars prèvies o altres causes com ingesta abusiva d’alcohol o altres substàncies que, unides a les elevades temperatures i a l’exposició al sol, poden precipitar el quadre de desmai/síncope i la potencial mort posterior, segons indiquen fonts sanitàries.