El punt sensible de l’afectació es la zona de la plaça de les Palmeres encara que la bandera vermella oneja a tota la platja de la Pineda per precaució • Un nou trencament al tub d’impulsió del col·lector d’aigües residuals de Castelldefels ha provocat durant la matinada sortides puntuals d’aquestes aigües al mar

Un nou trencament el passat 15 de setembre al tram d’impulsió del col·lector interceptor general de Castelldefels d’aigües residuals (interceptor Castelldefels – La Pava – Pineda), entre el camí de la Pava i el camí de la Pineda, al terme municipal de Gavà, va provocar la passada matinada sortides puntuals d’aquestes aigües al mar, a la zona de la plaça de les Palmeres. Per això durant aquest matí i com a mesura de precaució oneja la bandera vermella a tota la platja de la Pineda, per una possible afectació a la qualitat de les aigües. Per aquest motiu, tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’han desplaçat aquest matí a la platja per analitzar i avaluar possibles afeccions a les aigües de bany i efectuar mostrejos d’aigües dolces i de mar si ho consideren necessari.

Prioritat, minimitzar l’afectació a la plaça de les Palmeres

Per tal d’evitar que les aigües arribessin a la sortida de la plaça de les Palmeres, des del migdia del 15 de setembre, es va disposar de camions cisterna by-passant aigua per tal d’evitar l’afectació o al menys minimitzar-la el màxim possible. Segons informa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per la tarda van treballar un total de 14 camions, i donada la limitació que es té, per les molèsties de soroll als veïns, durant la nit només es van poder mantenir 6 camions. Finalment, la incidència va provocar la passada matinada sortides puntuals d’aquestes aigües al mar, a la zona de la plaça de les Palmeres.

Un nou col·lector substituirà l’actual, estructuralment malmès

El punt concret del trencament s’ha localitzat aquesta matinada a les 5.30 hores, i s’ha comprovat que es troba en el tub original de la canonada, situat molt a prop del tram substituït el novembre passat. Segons l’AMB, aquest tram es va inspeccionar en el seu moment i no es trobava en l’actual estat de degradació que ha provocat la trencada. “Aquest fet confirma, que la degradació del col·lector és contínua i que cal procedir de manera urgent a la renovació de la canonada, d’acord amb la línia de treball que s’està seguint”.

En aquesta línia, l’AMB va fer públic el passat 5 d’agost que l’any vinent començaran les obres del nou col·lector que substituirà l’actual col·lector interceptor de Castelldefels, que condueix les aigües residuals del municipi cap a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Gavà-Viladecans i que es troba estructuralment malmès com a conseqüència de nombrosos anys de servei. L’objectiu és evitar més trencaments, reparacions d’emergència i el corresponent impacte ambiental que tot això ocasiona, com el sobreeiximent d’aigües grises al mar o a l’Olla del Rei.

Estat actual de la reparació

Durant aquest matí s’està buidant la canonada d’aigua. Aquest és un procés que requereix temps donada la gran quantitat d’aigua retinguda dintre la canonada, motivada per la gran longitud, la poca pendent i el diàmetre de la mateixa. En paral·lel, s’està adequant la posició del sistema de drenatge per poder facilitar la substitució del tub malmès.