La ciutat va rebre el passat dimecres 30 de juny la Bandera blava, distintiu de qualitat mediambiental • La platja també llueix enguany, de nou, altres quatre certificats de qualitat: Compromís Biosphere, Ecoplayas, «Q» de Qualitat, i ISO 9001 • Des de 2006 la platja de Castelldefels ha anat obtenint diferents certificacions i guardons que constaten la seva qualitat

La Platja de Castelldefels ha acollit aquest 8 de juliol l’acte institucional d’hissada oficial de les cinc banderes que en certifiquen la seva qualitat. L’acte ha tingut lloc als mastelers del passeig Marítim a l’alçada de l’avinguda República Argentina, i ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcaldia, Jordi Maresma, la regidora de Platges i Gestió d’Espais Verds i Naturals, Clara Quirante, la regidora de Turisme, Eva López, i la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Rosa Pla. L’acte ha comptat també amb l’assistència de representants d’Associacions de Veïns i Veïnes, el Gremi d’Hostaleria, el Gremi de Comerç, les guinguetes de la platja, de la Comissió de Platges i de les entitats i empreses que atorguen els diferents distintius.

Castelldefels ha revalidat enguany la Bandera Blava per a les platges del Baixador i de Lluminetes. L’Ajuntament va decidir no presentar a l’edició d’enguany la platja de La Pineda per tal de garantir l’excel·lència en  la qualitat de l’aigua davant del risc de nous trencaments del col·lector d’aigües residuals metropolità. Una delegació de l’Ajuntament de Castelldefels va recollir el passat dimecres 30 de juny la Bandera Blava en l’acte que es va fer al Baluard Vidal i Quadras de Sitges.

La Bandera Blava certifica la qualitat ambiental i de serveis i oneja aquest estiu a dos dels tres trams de què consta el litoral del municipi. La Bandera Blava premia el compliment de paràmetres ambientals així com la qualitat de l’aigua, l’accessibilitat a la platja, la neteja, la sanitat, la seguretat, la informació ambiental que es dóna als usuaris o el respecte a la legislació.

La platja de Castelldefels compta a més amb quatre punts de mostreig de la qualitat de l’aigua. Aquesta informació és actualitzada cada setmana segons la informació proporcionada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i es pot consultar a la pàgina web. En aquests moments, la qualitat és excel·lent.

A més de les dues banderes blaves, la platja té altres quatre certificats que confirmen la seva qualitat: Biosphere, Ecoplayas, «Q» de Qualitat, i ISO 9001.

• Certificat Compromís Biosphere

El Certificat Biosphere es fonamenta en estàndards basats en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU, i segueix les directrius i recomanacions emanades de la Carta Mundial de Turisme Sostenible+20. Aquesta certificació promou un turisme desenvolupat d’una manera racional, amb models no agressius envers el medi ambient des d’una perspectiva d’enriquiment social i cultural.

• Bandera Ecoplayas

Any rere any, la Bandera Ecoplayas distingeix les platges que destaquen per la seva política de qualitat mediambiental. La concedeix l’Associació Tècnica per a la Gestió de Residus, Neteja Urbana i Medi Ambient, Ategrus. La bandera Ecoplayas acredita l’excel•lència com a reflex de la línia d’actuació de la gestió de les platges en benefici dels usuaris i de la societat global, amb criteris objectius en matèria d’equipament i manteniment.

• «Q» de Qualitat

Es tracta de l’UNE ISO 13009:2016, sobre Requisitsi recomanacions per a la gestió de les platges: certificació específica de Platges (Q de Platges). Depèn de l’Instituto para la Calidad Turística de España (ICTE). La «Q» es una marca espanyola de prestigi a la qual s’opta voluntàriament. S’obté quan s’evidencia l’acompliment dels criteris que estableix.

• UNE ISO 9001

Aquest sistema avalua els Sistemes de Gestió de Qualitat, i els concedeix certificació.


Notícia relacionada: