Un estudi encarregat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona posa de relleu que el litoral metropolità genera 60 milions d’activitat econòmica · les platges de Castelldefels, entre les que generen més impacte econòmic, les més visitades i les millors valorades

Les platges metropolitanes, entre les quals s’inclouen les de Castelldefels, reben 10 milions de visites a l’any que generen 60 milions d’euros d’activitat econòmica. Els sectors més beneficiats són els de la restauració, l’alimentació i el petit comerç. Aquestes són les principals conclusions de l’estudi “Impacte socioeconòmic de les platges metropolitanes”, elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que s’ha presentat aquest matí a l’Hotel Playafels.

“L’estudi posa en relleu l’important actiu econòmic que representen, sumat a la resta de beneficis que les plates aporten a la societat i que milloren la salut i la qualitat de vida de les persones“, ha indicat el director de l’Espai Públic de l’AMB, Albert Gassull. La cap de l’Àrea de Sostenibilitat Urbana de l’IERMB i coautora de l’estudi, Elena Domene considera que “l’informe evidència que és necessària una gestió integrada de les platges metropolitanes que permeti l’equilibri entre els diferents usos i els beneficis socials, ambientals i econòmics, que són molts i cal preservar-los“. Precisament la preservació de les platges, amb la regressió de sorra que pateixen algunes d’elles, és una de les preocupacions dels gestors metropolitans. L’estudi evidencia la importància social i econòmica de les platges i la necessitat d’apostar per elles, segons han reconegut els responsables de l’AMB.

Castelldefels de les platges més visitades
Un 89,5% de visitants de les platges metropolitanes són residents en algun municipi de l’AMB, “cosa que demostra la importància de les platges com a espais recreatius i d’esbarjo i més en la situació de pandèmia en què estàvem quan es va fer l’estudi, una setmana tipus del mes de juliol de l’any passat“, ha destacat Domene.
Les platges de Castelldefels i Gavà, al sud de Barcelona, i les de Sant Adrià, Badalona i Montgat, al nord de la capital catalana són les que reben més visitants a l’estiu. Les de Barcelona ciutat, i en concret les de la Barceloneta, Somorrostro, Sant Miquel i Sant Sebastià, són les que tenen una major densitat de banyistes.
La proximitat i la possibilitat d’arribar-hi en transport públic, la qualitat ambiental de les platges i en el cas de les platges de Castelldefels i Gavà, la recerca de lleure i relaxament són els principals atractius dels banyistes.

4,9 euros de despesa mitjana
Segons l’estudi cada banyista es gasta de mitjana 4,9 euros per visita. Les platges de Viladecans i el Prat de Llobregat són les que registren una despesa més baixa per persona en tots els conceptes, excepte en aparcament “perquè l’oferta de restauració, oci i serveis és molt limitada“, indiquen els autors de l’informe.
Els banyistes de les platges de Castelldefels i Gavà, on la despesa mitjana és de 7,4 euros per persona i visita, els diners es gasten principalment en activitats d’oci o culturals i aparcament; a les platges de Sant Adrià, Badalona i Montgat en aparcament; a les del nord de la ciutat de Barcelona en activitats d’oci o culturals i a les del sud de la capital, en productes d’ús a la platja.

Un 60% de la despesa en alimentació
L’alimentació quan es vaala platja, bé sigui en restaurants, bars de platja o supermercats, s’endú el 60%, 35,2 milions d’euros, dels prop de 60 milions d’euros -59,1 milions- d’activitat econòmica generada. El comerç al detall rep el 26%, 15,6 milions d’euros; al transport públic i als aparcaments se’n va el 8,5%, 5 milions d’euros; i els serveis turístics i culturals reben 3,2 milions d’ingressos, el 5,4%.
L’estudi també indica que el 65% de l’impacte econòmic total, 38,6 milions d’euros, correspon a la despesa que fan els usuaris en els serveis associats a les platges, i la resta, 20,5 milions d’euros, és efecte indirecte sobre serveis que fan possible aquestes activitats com ara proveïdors, lloguers o serveis financers.

Castelldefels, Gavà i Badalona són les platges més ben valorades
L’estudi de l’IERMB també ha establert la valoració que fan els usuaris calculant el valor econòmic que donen a cada platja. El valor d’ús total de les platges, sense tenir en compte les de la ciutat de Barcelona que s’inclouran en futures edicions, és de 121,7 milions d’euros anuals, 27 euros de mitjana per visita. Sumant el valor d’ús al nombre de visitants les platges de Castelldefels, Gavà i Badalona, “platges amb molts serveis i molt ben connectades per carretera i en transport públic“, s’afirma a l’estudi, són les més ben valorades de tota l’Àrea Metropolitana.