La trobada té lloc a Las Palmas de Gran Canaria del 2 al 4 de novembre i la nostra ciutat hi presenta el seu model de sostenibilitat aplicada a les guinguetes de temporada de la platja • A més, l’ACA i l’ICFO presenten el nou sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany, del que Castelldefels es beneficiarà

Castelldefels és una de les ciutats participants al Congrés Internacional de Bandera Blava que es celebra a Las Palmas de Gran Canaria del 2 al 4 de novembre. La delegació municipal l’encapçala la regidora de Platges, Clara Quirante (PSC).

La nostra ciutat presenta el seu model de sostenibilitat aplicada a les guinguetes de temporada de la platja. Amb aquest model, l’Ajuntament va donar un salt cap a l’excel·lència a l’hora d’atorgar les llicències per a l’explotació de les guinguetes de temporada 2022 – 2025. Els plecs de condicions estaven marcats per un alt grau d’exigència en el compliment de criteris de sostenibilitat ambiental, social i cultural.

L’Ajuntament va definir un model de platja que aposta pel desenvolupament econòmic i turístic integrat i sostenible i que implanta a través d’un model organitzatiu on existeix una comissió única per a la seva gestió, la Comissió de platges. La gestió del servei de les guinguetes de la platja és un cas d’èxit de gestió de platges sostenible i resilient.

Recordem que les condicions que han de complir les guinguetes de temporada inclouen:

  • La col·locació d’una instal·lació solar fotovoltaica, generadora d’energia per potenciar l’autocosum a través d’energies renovables i l’estalvi energètic.
  • La bona gestió mediambiental de l’establiment, destacant l’adhesió a certificacions de sostenibilitat turística. També, l’ús i consum de recursos i productes de forma respectuosa amb el medi ambient i implantació de pràctiques que minimitzin els residus i facilitin el reciclatge.
  • La col·laboració amb entitats ambientals i socials, culturals, esportives o turístiques (preferiblement de la zona).
  • La contractació laboral, de proveïdors i empreses locals i entorn immediat, la capacitat de generar llocs de treball de qualitat, la contractació de col·lectius d’exclusió laboral i social i la paritat de gènere i conciliació familiar.

Nou sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany

Al Congrés Internacional de Bandera Blava també es presenta el nou sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany, que desenvolupa l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del que Castelldefels és beneficiària.

L’ICFO, amb seu a Castelldefels, tira endavant aquest sistema que té l’objectiu d’oferir una forma més ràpida de medició que ha de servir per obtenir resultats en unes tres hores, tenint en compte que fins ara es trigava entre 24 i 48 hores. El nou sistema de medició també serveix per detectar microorganismes a peu de platja.