L’Espai Natur@ula – Biblioplatja acull hores del conte durant el mes de maig

L’Espai Natur@ula – Biblioplatja acull hores del conte durant el mes de maig

A la programació de primavera de la Jugatecambiental (des del passat 7 de maig fins al proper 11 de juny) se li suma aquesta nova activitat que comptarà amb un conte cada dissabte del mes de maig (de 12 a 13 hores).

L’Espai Natur@ula – Biblioplatja, al passeig Marítim al davant del Parc del Mar, acull els dissabtes del mes de maig (del 13 al 27, de 12 a 13 hores) una nova activitat pensada per aprendre i gaudir en família. Es tracta d’una “Hora del conte a la platja”, que complementa la programació de la Jugatecambiental (que va començar el passat diumenge 7 de maig i que continuarà fins a l’11 de juny).

La programació de l’Hora del conte a la platja inclou “El conte de la gota Carlota” (dissabte 13 de maig); “El cargol i les plantes de les dunes” (dissabte 20 de maig); i “El conte reciclat” (dissabte 27 de maig).

També es podrà gaudir d’un espai de joc, el mateix dia, d’11:30 a 13:30 hores.

Aquesta activitat se suma a la que es fa, també a l’Espai Natur@ula – Biblioplatja, cada diumenge: la Jugatecambiental de primavera.

La programació, cada diumenge entre el 7 de maig i l’11 de juny (als matins), va començar el passat cap de setmana amb una “Marató de jocs”. Les següents cites confirmades són “Els invertebrats marins” (14 de maig, de 12 a 13 hores); “Espècies invasores” (21 de maig, de 12 a 13 hores); i “Celebrem el Dia de les Papallones” (28 de maig, d’11 a 13:30 hores).

Aquesta iniciativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelldefels (Àrea de Medi Ambient) té com a objectiu oferir un espai de relació i gaudi per a les famílies on poden divertir-se, explorar i aprendre sobre la natura i els valors ambientals de la nostra platja i les nostres dunes.

L’oferta es concreta en dos tipus d’activitat:

– un espai de joc no dirigit

– un taller setmanal conduit per educadors especialitzats

La Jugatecambiental té lloc tots els diumenges de primavera i de tardor.

L’acció de neteja de la platja ajuda a recollir petits residus (però molt contaminants)

L’acció de neteja de la platja ajuda a recollir petits residus (però molt contaminants)

El passat dissabte, una trentena de persones va participar en l’acció duta a terme al litoral castelldefelenc dins de la campanya internacional Let’s Clean Up Europe · Es van recollir puntes de cigarreta, pals de caramel, plàstics esmicolats, llaunes, joguines, bosses de patates o de galetes · La jornada va incloure també un taller de rescat d’una tortuga marina.

La platja de Castelldefels va esdevenir l’escenari el passat dissabte de dues activitats emmarcades a la campanya internacional “Let’s Clean Up Europe”: un taller de rescat d’una tortuga marina i una acció de neteja a la platja (amb el punt de trobada a l’Espai del Mar). Ambdues van anar a càrrec del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

A l’acció de neteja del litoral, una trentena de persones (de les més de 60 que s’havien inscrit) van ajudar a recollir petits residus presents a la sorra de la nostra platja. Malgrat el seu tamany, es tracta d’elements molt nocius i contaminants per al medi marí: puntes de cigarreta, pals de caramel, plàstics esmicolats, llaunes, bosses de patates o de galetes, o alguna joguina. Són materials que les màquines de neteja i garbellat de la platja no arriben a recollir a causa de la seva petita mida. En total, es van aplegar 2,15 quilos d’uns residus que, en general, pesen molt poc.

En el cas dels filtres de les cigarretes, contenen productes tòxics i s’estima que una burilla pot arribar a contaminar uns 50 litres d’aigua. Pel que fa als plàstics esmicolats, o microplàstics, acaben acumulant-se a la xarxa tròfica: se’ls menja el plàncton, els peixos petits, i els grans, fins arribar a nosaltres.

Al taller de rescat, amb una reproducció a tamany real d’una tortuga, tota la família va poder participar en el simulacre de rescat d’un d’aquests animals marins, des del moment en que es troba fins que s’aconsegueix tornar-la al mar. Les persones que van participar van aprendre com ajudar-les i què és el que realment es pot fer si ens trobem amb una real.  

Les platges de Lluminetes i Baixador renoven la Bandera Blava per aquest estiu

Les platges de Lluminetes i Baixador renoven la Bandera Blava per aquest estiu

El distintiu de qualitat mediambiental onejarà un any més a dos dels tres trams de la platja de la ciutat.

Castelldefels ha revalidat un any més la Bandera Blava per a les platges del Baixador i de Lluminetes. L’Ajuntament va decidir seguir sense presentar a l’edició d’enguany la platja de La Pineda per tal de garantir l’excel·lència en la qualitat de l’aigua davant del risc de nous trencaments del col·lector d’aigües residuals metropolità.

L’ensenya que en certifica la qualitat ambiental i de serveis onejarà aquest estiu a dos dels tres trams de què consta el litoral del municipi. Així ho ha donat a conèixer l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) –la secció espanyola de la Federació Europea d’Educació Ambiental–, que ha tornat a distingir la platja de Castelldefels amb aquest segell que valora la seva qualitat ambiental, la seguretat i la neteja de les instal·lacions.

La Bandera Blava reconeix el compliment de paràmetres ambientals així com la qualitat de l’aigua, l’accessibilitat a la platja, la neteja, la sanitat, la seguretat, la informació ambiental que es dóna als usuaris o el respecte a la legislació.

La platja de Castelldefels compta a més amb quatre punts de mostreig de la qualitat de l’aigua. Aquesta informació s’actualitza cada setmana segons les dades proporcionades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

+INFO: Web Bandera Blava (ADEAC)

Més de 800 persones participen a la IX cursa “Des-connecta per l’autisme”

Més de 800 persones participen a la IX cursa “Des-connecta per l’autisme”

L’associació ISTEA va organitzar el passat diumenge aquesta prova esportiva i solidària, amb sortida i arribada a la Plaça de les Palmeres.

Veure fotogaleria

Més de 800 persones van participar el passat diumenge 30 d’abril a la novena edició de la cursa “Des-connecta per l’autisme”, organitzada per l’associació ISTEA (Inclusió Social del Transtorn de l’Espectre Autista), amb sortida i arribada a la Plaça de les Palmeres i recorregut pel Passeig Marítim.

Aquesta activitat lúdico-esportiva (i solidària) tenia, com cada any, la finalitat d’ampliar el coneixement i apropar a la societat les particularitats del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). La cursa va tornar a comptar amb dues distàncies diferents: 1 i 5 quilòmetres.

L’hora de sortida depenia de la distància que es corria: la cursa de 5 quilòmetres va sortir a les 10 hores mentre que la modalitat d’1 quilòmetre ho va fer a les 10.45 hores.

Els preus d’inscripció eren 14 euros (cursa 5km) i 7 euros (cursa 1km). També es podia fer una aportació de 5 euros amb la modalitat “Dorsal 0” (sense córrer).

Canvis en la zona Blava i Verda de la platja

Canvis en la zona Blava i Verda de la platja

De l’1 al 31 de maig, es paga l’aparcament els divendres, dissabtes, diumenges i festius (de 10 a 20h). De dilluns a dijous, l’estacionament segueix sent gratuït • A partir de l’1 de juny i fins al 30 de setembre (ambdós inclosos), la Zona Blava serà de pagament de dilluns a diumenge de 10 a 20 h, festius inclosos.

De l’1 de maig i fins al 31 del mateix mes s’inicia el període de pagament de les zones d’estacionament de Zona Blava i Verda de la platja els divendres, dissabtes, diumenges i festius entre les 10 i les 20 hores (excepte, a la zona verda, els residents autoritzats).

D’aquesta forma, l’estacionament a la zona segueix sent gratuït de dilluns a dijous.

Els vehicles de propietaris i propietàries empadronats/des que tributin l’impost de circulació a Castelldefels (IVTM) i estigui al corrent de pagament de totes les seves obligacions tributàries amb l’Ajuntament de Castelldefels (impostos, taxes i sancions), no han d’abonar la taxa d’estacionament ni han d’obtenir tiquet, ja que estan inclosos a la base de dades de la zona verda. Aquests requisits s’han de complir permanentment durant tota la temporada. 

Pot consultar si el seu vehicle està autoritzat aquí

De l’1 de juny al 30 de setembre l’aparcament és de pagament cada dia (de 10 a 20 hores), de dilluns a diumenge, festius inclosos, tant a la zona A com la B (excepte, a la zona verda, els residents autoritzats).

Pagament a través del mòbil

L’aplicació Apparquem, disponible per a dispositius mòbils Android i Apple, permet fer el pagament en les zones blava i verda de tota la ciutat.

Més informació: www.apparquem.cat

Les principals avantatges d’Apparquem són:

  • Paga l’import exacte, segons la duració que escullis
  • Amplia el temps, sense haver de tornar al parquímetre.
  • Anul·la les denúncies dins dels 60 minuts o 72h posteriors a la denúncia (import primera/segona anul·lació).
  • Consulta l’històric de tiquets dins l’App.
  • Utilitza descomptes dels comerciants.
  • Gestiona les bonificacions com a resident.

L’app està disponible per a dispositius Android, a Google Play (enllaç) i IOS, a l’app Store d’Apple (enllaç)

Més informació a:

Serveis Ambientals de Castelldefels – Àrea Aparcaments

Passeig Marítim 170

Castelldefels

www.aparcamentscastelldefels.es