Es manté l’alerta per risc de vent a Castelldefels

Es manté l’alerta per risc de vent a Castelldefels

Aquest dimecres 18 continuen les fortes ràfegues de vent • A Castelldefels no s’han produït incidències destacables durant un episodi de forts vents que han arribat a una velocitat màxima de 67,7km/h

En base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya que pronostiquen un episodi de fort vent que pot superar el llindar de ratxa màxima superior a 72km/h i a les afectacions que es preveu que se’n puguin derivar, Castelldefels manté el Pla de Protecció Civil per risc de vent en fase de Alerta, en correspondència amb el VENTCAT. Per aquest motiu, s’ha decidit tancar el mercat setmanal de Castelldefels (el “mercadillo” dels dimecres) per motius de seguretat.

L’episodi s‘ha allargat a aquest dimecres 18 de gener, tenint en compte que en principi estava previst entre el matí de dilluns 16 de gener i durant tot el dimarts 17 de gener.

La velocitat màxima del vent durant l’episodi ha sigut de 67,7 km/h. 

Malgrat tot, no s’han produït incidències destacables a la nostra ciutat, únicament la caiguda d’algunes petites branques, tendals o alguna tanca d’obres.

El vent i el fort onatge (fins a 4 metres d’alçada) ha afectat les platges del Delta del Llobregat, com la nostra (veure imatge adjunta).

+ INFO:

• Què cal fer en cas de ventades? Recomanacions a la ciutadania

Si millorem la convivència, tothom guanya

Si millorem la convivència, tothom guanya

Amb el lema Si millorem la convivència, tothom guanya, l’Ajuntament de Castelldefels promou una campanya de foment del civisme i les bones accions que ajudin a la bona convivència entre el veïnat de Castelldefels.

Un compromís amb el Civisme que neix com a projecte comunitari i que hi forma part l’Equip de Convivència municipal format pel SIEP (Servei d’Intervenció per la convivència a l’espai públic), el Servei de Mediació, Policia de Proximitat i Agents Cívics acompanyats pel sector social de la ciutadania com a Facilitadors de la campanya de civisme.

Què podem fer per millorar la convivència?

La campanya de civisme s’inicia amb el foment d’una ciutat neta, el bon ús dels contenidors el respecte als parcs i jardins. Volem que tothom s’impliqui en fomentar el civisme perquè totes i tots visquem en un entorn més saludable, més cívic i més net.

Segons l’alcaldessa, Maria Miranda (PSC)“Aquest compromís amb el Civisme és un projecte comunitari que implica fer de Castelldefels la millor ciutat per viure i conviure avui i demà, apostant per accions que millorin la convivència. Si millorem la convivència, tothom guanya!”

Si millorem la convivència, tothom guanya

Ciutat Neta, el millor indicador de l’ús intel·ligent de l’espai públic

♦ Estima’t la teva ciutat

♦ No embrutis els carrers

♦ Fes un bon ús de les papereres

♦ Recull els excrements del teu animal domèstic

♦ No facis grafitis fora dels llocs autoritzats

Un bon ús dels contenidors, per fer la ciutat cívica i sostenible que volem

♦ Recorda que el millor residu és el que no es genera

♦ Redueix, Reutilitza i Recicla

♦ Separa correctament els residus en les diferents fraccions

♦ No recolzis els residus voluminosos a les illes ecològiques

♦ Diposita les bosses dins els contenidors

♦ Respecta els horaris i dies indicats per deixar els mobles i restes vegetals

Una ciutat jardí que ens obliga a tenir cura dels nostres parcs i jardins

♦ No donis menjar a animals com coloms i porcs senglars

♦ No és permès fer botellot ni altres actes incívics

♦ Cuida els parcs i jardins

♦ Respecta el mobiliari urbà i els jocs infantils

♦ Posa atenció als cartells i indicacions dels parcs

Podeu consultar les ordenances i sancions en aquest enllaç.

La Policia Local desplegarà mitjans per a sancionar tot aquell acte incívic regulat a l’ordenança. Així mateix l’Equip d’Agents Facilitadors reportaran qualsevol incidència en temes relacionats amb la convivència i civisme a via pública, per fer-ho arribar a Policia Local i poder tramitar la sanció.

Posem a  disposició ciutadana el correu electrònic: convivencia@castelldefels.org per fer arribar suggeriments i millores a l’equip d’Agents Facilitadors.

Els tres Reis Mags d’Orient arriben a la platja de Castelldefels

Els tres Reis Mags d’Orient arriben a la platja de Castelldefels

Enguany, la tradicional Cavalcada de Reis surt des del Castell de Castelldefels a les 18 hores • L’arribada a la plaça de l’Església està prevista a les 20 hores • Ses Majestats han arribat al migdia per la sorra de la platja • El Campament de Carters Reials ha estat amb nosaltres els dies 2, 3 i 4 de gener al Castell. També s’han pogut lliurar lliurar les cartes els dies 3 i 4 a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado i avui als propis Reis Mags

Un 5 de gener més, l’arribada dels Tres Reis d’Orient omple la ciutat de màgia, llum i colors. MelciorGaspar i Baltasar saben que a Castelldefels sempre els rep un gran nombre de nenes i nens, que no es volen perdre la cavalcada i l’oportunitat de lliurar-los personalment les seves cartes. Enguany, la cita amb Ses Majestats és molt similar a les anteriors a la pandèmia.

Tal i com van informar des del departament de premsa de Ses Majestats, els tres reis han arribat amb camell a Castelldefels al migdia, per la sorra de la platja, amb una caravana de patges, carters reials i cavalls ben carregats de regals. Aquesta caravana ha sortit de la platja al Passeig del Ferrocarril, a l’alçada de l’avinguda República Argentina i arriba fins al carrer 5. Una vegada finalitzat el recorregut, Ses Majestats descansen al Castell, amb vehicles d’època.

Aquest recorregut del matí ha comportat talls de la circulació, de les 11.30 a 14h aproximadament, al Passeig del Ferrocarril, Passeig del Timó i Passeig Marítim. 

Ja per la tarda, a les 18 hores, la tradicional Cavalcada de Reis surt des del Castell de Castelldefels per arribar cap a les 20 hores a la plaça de l’Església.

  • Recorregut: inici Av.Manuel Girona (porta Castell), Plaça Joan XXIII, carrer Doctor Marañón, carrer Bisbe Urquinaona, carrer Doctor Barraquer, Plaça Pau Casals, avinguda Constitució, carrer Arcadi Balaguer, plaça de l’Església.

La Cavalcada comporta talls de la circulació als carrers afectats entre les 17.30 i les 21h aproximadament (veure plànol adjunt)

Un cop arribats a la plaça, saludaran a les famílies de Castelldefels des del balcó de l’Ajuntament, on rebran la clau de la ciutat per accedir a totes les llars i escoltaran la carta de desitjos comuns, a càrrec de l’alumnat de la classe “Hufflepuff” de 3r B de l’Escola Els Pins, guanyadors del concurs escolar de cartes adreçades a SSMM els Reis Mags.

Els Carters Reials, al Castell i a la Biblioteca RFJ

Ses Majestats els Reis Mags d’Orient, han enviat uns dies abans de la seva arribada a Castelldefels, els seus carters reials i patges, per a que atenguin a totets les nenes i nens, i recullin les seves cartes. Els carters reials han instal·lat el seu campament els dies 2, 3 i 4 de gener al Castell de Castelldefels amb un gran èxit d’afluència.

Els dies 3 i 4 de gener, les carteres de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient han estat recollint cartes a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

El mateix dia de la Cavalcada, aquest dijous 5 de gener, es pot lliurar la carta a Ses Majestats, a l’acte del matí a la platja o bé a la Cavalcada de la tarda. Un cop acabada, Ses Majestats s’asseuran al porxo de l’Ajuntament per recollir tots els desitjos dels nens i les nenes.

Retirats 40 quilos d’espècies invasores a l’Acció Platges MET de Castelldefels

Retirats 40 quilos d’espècies invasores a l’Acció Platges MET de Castelldefels

L’AMB ha fet oficials les dades de l’acció de recuperació de les dunes metropolitanes del passat 23 d’octubre: a Castelldefels, 35 persones van plantar 350 exemplars d’espècies dunars autòctones i en van retirar 40 quilos d’espècies exòtiques (o invasores)

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha fet oficials les dades de l’Acció Platges MET: Recuperem les nostres dunes, celebrada el passat 23 d’octubre a diverses platges metropolitanes, Castelldefels inclosa. A la nostra ciutat, l’activitat es va realitzar dins de la Jugatecambiental i consistia en una acció de conservació i millora de la biodiversitat de la platja.

En total, 35 persones van participar a l’activitat. Es van plantar 350 exemplars d’espècies dunars autòctones (Borró, Alfals marí i Violer de mar) i es van retirar 40 quilos d’espècies exòtiques (o invasores).

Recordem que el punt de trobada de l’activitat va ser el nou emplaçament de la Jugatecambiental (al mòdul de la Biblioplatja, al Passeig Marítim, 133). A més de la plantació i retirada de plantes, la jornada va incloure una visita a l’Espai Dunar.

La delegació consistorial va comptar amb la regidora de Platges, Clara Quirante (PSC), el 1r tinent d’alcaldia de Drets i Ciutadania i regidor de Medi Ambient, Jordi Maresma (ERC) i la 2ª tinenta d’alcaldia, Esther Niubó (PSC).

Aquesta acció lúdica, festiva i educativa tenia cinc objectius bàsics:

  • Conscienciar la població sobre els reptes i els problemes del litoral
  • Visualitzar les dunes metropolitanes com a escuts protectors davant dels temporals
  • Contribuir a l’augment del civisme per part dels usuaris dels parcs, platges i rius metropolitans
  • Canviar la percepció social de les platges, perquè es concebin com a espais naturals i ecosistemes amb funcions socioambientals importants en el territori
  • Descobrir la importància de la biodiversitat en aquests espais
Castelldefels participa al Congrés Internacional de Bandera Blava

Castelldefels participa al Congrés Internacional de Bandera Blava

La trobada té lloc a Las Palmas de Gran Canaria del 2 al 4 de novembre i la nostra ciutat hi presenta el seu model de sostenibilitat aplicada a les guinguetes de temporada de la platja • A més, l’ACA i l’ICFO presenten el nou sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany, del que Castelldefels es beneficiarà

Castelldefels és una de les ciutats participants al Congrés Internacional de Bandera Blava que es celebra a Las Palmas de Gran Canaria del 2 al 4 de novembre. La delegació municipal l’encapçala la regidora de Platges, Clara Quirante (PSC).

La nostra ciutat presenta el seu model de sostenibilitat aplicada a les guinguetes de temporada de la platja. Amb aquest model, l’Ajuntament va donar un salt cap a l’excel·lència a l’hora d’atorgar les llicències per a l’explotació de les guinguetes de temporada 2022 – 2025. Els plecs de condicions estaven marcats per un alt grau d’exigència en el compliment de criteris de sostenibilitat ambiental, social i cultural.

L’Ajuntament va definir un model de platja que aposta pel desenvolupament econòmic i turístic integrat i sostenible i que implanta a través d’un model organitzatiu on existeix una comissió única per a la seva gestió, la Comissió de platges. La gestió del servei de les guinguetes de la platja és un cas d’èxit de gestió de platges sostenible i resilient.

Recordem que les condicions que han de complir les guinguetes de temporada inclouen:

  • La col·locació d’una instal·lació solar fotovoltaica, generadora d’energia per potenciar l’autocosum a través d’energies renovables i l’estalvi energètic.
  • La bona gestió mediambiental de l’establiment, destacant l’adhesió a certificacions de sostenibilitat turística. També, l’ús i consum de recursos i productes de forma respectuosa amb el medi ambient i implantació de pràctiques que minimitzin els residus i facilitin el reciclatge.
  • La col·laboració amb entitats ambientals i socials, culturals, esportives o turístiques (preferiblement de la zona).
  • La contractació laboral, de proveïdors i empreses locals i entorn immediat, la capacitat de generar llocs de treball de qualitat, la contractació de col·lectius d’exclusió laboral i social i la paritat de gènere i conciliació familiar.

Nou sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany

Al Congrés Internacional de Bandera Blava també es presenta el nou sistema de mesura ràpida de la qualitat de l’aigua de bany, que desenvolupa l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del que Castelldefels és beneficiària.

L’ICFO, amb seu a Castelldefels, tira endavant aquest sistema que té l’objectiu d’oferir una forma més ràpida de medició que ha de servir per obtenir resultats en unes tres hores, tenint en compte que fins ara es trigava entre 24 i 48 hores. El nou sistema de medició també serveix per detectar microorganismes a peu de platja.